Ugrás a tartalomra

Megkezdődött a gólyatábor

Augusztus 29-én, kora délután Dr. Kozma-Bognár Veronika rektorhelyettes asszony és Vári-Kakas István rektorhelyettes úr köszöntőjével megkezdődött a Gábor Dénes Egyetem 4 napos gólyatábora a Balaton partján. A tábor célja hagyományosan az, hogy a leendő elsőévesek laza, baráti környezetben ismerkedjenek meg egymással és az egyetemi élettel. A szervezők úgy állították össze a programot, hogy a sport és játékos feladatok mindegyike (sminkversenytől kezdve a sörpongon át egészen a silent discoig) igazi élmény legyen a gólyák számára. A hallgatói önkormányzat a körültekintő szervezésről és a táborozók diákok jogainak, méltóságának tiszteletben tartásáról az alábbi, hivatalos levélben is tájékoztatta az egyetemistákat és szüleiket.

 

 

„Kedves Gólyák, Tisztelt szülők!

 

A közelmúltban történt események után szeretnénk egy kis megnyugvással szolgálni mind a leendő résztvevő gólyáinknak, mind pedig a szülőknek.

Teljes mértékben megértjük az esetlegesen felmerülő aggályokat és aggodalmakat a gólyatáborral kapcsolatban, viszont szeretnénk kiemelni, hogy mind a GDE, mint pedig a GDE HÖK teljes mértékben elzárkózik az efféle magatartás képviselésétől!

Szeretnénk biztosítani titeket és Önöket arról, hogy a GDE számára kiemelten fontos a diákok biztonsága, valamint testi és lelki épsége. Ennek érdekében minden szükséges óvintézkedést megtettünk és folyamatosan teszünk, hogy a táborban résztvevő diákokat semmilyen fizikai, mentális vagy lelki atrocitás ne érje. Táboraink szervezésénél külön figyelmet fordítunk arra, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amelyek akár csak minimális mértékben is sérthetnék a diákok jogait vagy méltóságát.

A tábor ideje alatt a jogi igazgatónk 24 órás telefonos ügyeletet tart fenn a Hallgatói Önkormányzat felé, hogy bármilyen kérdés vagy probléma esetén azonnal intézkedhessünk.

Azt ezt megelőző intézkedések közé tartoznak:

• Minden tábori tevékenység alapos előzetes átvizsgálása és jóváhagyása a szervezők által.

• Olyan szervezők jelenléte, akik megbízhatóan felelnek a diákok biztonságáért és jólétéért a tábor teljes időtartama alatt.

• Olyan szabályok bevezetése, amelyek egyértelműen megtiltják a kényszerítés, megalázás, alkohol fogyasztásának kényszerítése, vagy bármilyen egyéb visszaélésszerű magatartás alkalmazását. (A tábori házirend tartalma.)

• A diákoknak joguk van bármely feladat elvégzését visszautasítani, ha azt méltánytalannak vagy sértőnek érzik.

A szervezett programok központjában főként az egymás megismerésére és csapatépítésre való fókuszálás a cél. Emellett persze lesznek esti bulik, szabad programok a tábor területén és egyéb, főként a szocializálódásra fókuszáló események! A gólyatáborunk célja, hogy a frissen felvett hallgatók egy vidám, barátságos és támogató környezetben ismerkedjenek meg egymással, valamint az egyetemi/főiskolai élettel. Fontos számunkra, hogy a tábor egy kellemes, nyári táborhoz hasonló élményt nyújtson, ahol minden résztvevő jól érzi magát és pozitív emlékekkel gazdagodik.

Szeretnénk kiemelni, hogy a táborban semmilyen olyan tevékenységet vagy feladatot nem szervezünk, amely a résztvevők számára megalázó, lelki terhet jelentene, vagy bármilyen formában sértené őket. Minden programunk úgy van kialakítva, hogy támogassa a közösségépítést, és biztosítsa, hogy mindenki önmaga lehessen, függetlenül attól, hogy milyen háttérrel rendelkezik.

Az alkohol fogyasztása a táborban szigorúan szabályozott, és minden résztvevő saját döntése alapján fogyaszthat. Soha senkit nem kényszerítünk semmilyen tevékenységre, amit nem szeretne megtenni. Az a célunk, hogy mindenki biztonságban és jól érezze magát a táborban, és hogy ez az időszak az új barátságok és élmények megteremtéséről szóljon.

Bízunk benne, hogy ezek az intézkedések megnyugtatóak a ti és Önök számára, és így biztonságban érezhetitek magatokat a gólyatáborban. Amennyiben további kérdéseitek vannak, szívesen állok rendelkezésetekre.

 

Üdvözlettel és köszönettel,

GDE HÖK elnöksége”