GDE a médiában

 

Már csak egy hónapig lehet pályázni a GINOP forrásból finanszírozott egyetemi mikrotanúsítványt adó képzésekre

De mit is jelent a mikrotanúsítvány fogalma? Miért jelent meg ez az új kategória az oktatási palettán? Miért érdemes a munkavállalóknak mikrotanúsítványt szerezni? Erről beszélgettünk Dr. Zimányi Krisztinával, a Gábor Dénes Egyetem rektorával.

A cikk további része itt érhető el!

 

Politikai színtérre helyeződött át a vita, ezért nem akarja már átvenni a Tamási Áron Gimnáziumot a Gábor Dénes Egyetem

Eltorzított és valótlan információk jelentek meg arról, hogy a Gábor Dénes Egyetem átvenné a XII. kerületi Tamási Áron Gimnázium fenntartását, a fenntartóváltással egyetértő tanárokat és szülőket pedig megfélemlítették és elnémították – többek között ezt írja a szülőknek és diákoknak címzett levelében az egyetem, amelyben megindokolja, miért lépett vissza attól, hogy átvegye az iskola fenntartását.

A cikk további része itt érhető el!

 

Beszélgetés Dr. Zimányi Krisztinával

dr. Zimányi Krisztina, a Gábor Dénes Egyetem rektora látogatott el hozzánk a stúdióba. 
Beszélgetésünk a tanulásmódszertan, az ideális egyetemválasztás, valamint a nemek eloszlása különböző szakokon témák körül forgott.
Számos izgalmas és mélyreható témát érintettünk, amelyek méltán érdemelnek figyelmet.

 

 

Interjú Dr. Dietz Ferenccel

A Trend-Idők vendége Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke volt.

A cikk további része itt érhető el!

 

Borzasztó nehéz az egyetemisták élete, sokan szegénységgel küzdenek

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók csaknem fele közepes vagy komolyabb anyagi problémákkal küzd. Közülük sokan dolgoznak tanulás mellett, ám a két tevékenységet nehéz összeegyeztetni.

A cikk további része itt érhető el!

 

Tanulás mellett kénytelenek dolgozni a diákok

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25 százalék) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a hallgatók 23 százaléka komolyabb vagy nagyon komoly pénzügyi gondokról számolt be. Ez az egyik oka annak, hogy ma az egyetemeken, főiskolákon tanuló diákok többsége (57 százalék) folyamatosan vagy alkalmi jelleggel munkát vállal, sőt már a tanulmányokra való jelentkezésnél is fontos szempont, hogyan tudják a tanulmányi és munkahelyi kötelezettségeiket összehangolni.

A cikk további része itt érhető el!

 

A mesterséges intelligencia a fenntarthatóság fejlődésében is segít

A mesterséges intelligencia fenntarthatósági kérdésekre is választ adhat, éveket nyerhetünk krízishelyzetek megoldásában. A Gábor Dénes Egyetem speciális informatikus szakán erről szerezhetnek piacképes tudást a hallgatók. A Holnap tegnapja vendége Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

A cikk további része itt érhető el!

 

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a hallgatók 23%-a komolyabb vagy nagyon komoly pénzügyi gondokról számolt be. Ez az egyik oka annak, hogy ma az egyetemeken, főiskolákon tanuló diákok többsége (57%) folyamatosan vagy alkalmi jelleggel munkát vállal, sőt már a tanulmányokra való jelentkezésnél is fontos szempont, hogyan tudják a tanulmányi és munkahelyi kötelezettségeiket összehangolni.

A cikk további része itt érhető el!

 

Mire jók a drónok?

 

Miért értsen tökéletesen magyarul a mesterséges intelligencia?

Az elmúlt évek a mesterséges intelligencia térhódításáról szóltak, hazánkban is a vállalatok, és a lakosság egyre szélesebb körben használja az MI-t.

A cikk további része itt érhető el!

 

A magyar mesterséges intelligencia köröket ver a ChatGPT-re

Jelentős hátrányból indulunk a szoftverek és a mesterséges intelligencia használata terén is, miután a magyar társadalom csekély hányada beszél idegen nyelvet. Ezért is különösen nehéz, ugyanakkor nélkülözhetetlen feladat megtanítani magyarul a digitális eszközöket. A jó hír, hogy a Puli-GPT-nevű hazai fejlesztés köröket ver a ChatGPT-re a nyelvünk használatában, ráadásul nem ez az egyetlen magyaros projekt.

A cikk további része itt érhető el!

 

AI - az EXPORT fejlesztéséért - Dietz Ferenc

Napjaink gyakran emlegetett kifejezése a Mesterséges Intelligencia (MI, vagy angolul AI), az elmúlt évek technológiai fejlődésének egyik nagy vívmánya. A jelentősége elfogadott tény, a valódi használati értékét, hasznosságát azonban már a közeli jövőben meg fogjuk ismerni még a hétköznapi életben is. Előttünk sorakoznak a kérdések: Milyen területeken jelenhet meg az MI a vállalati szektorban? Milyen hatással lehet a HR területre? Mennyire növekedhet általa az exportáló vagy exportálni szándékozó vállalkozások termelékenysége? Miképp kovácsolhatunk külpiaci versenyelőnyt az MI alkalmazásából, illetve mennyire válhat versenyképességi kérdéssé a használata? Az ExportCast műsorában Dietz Ferenccel, a Gábor Dénes Egyetem elnökével, a Mesterséges Intelligencia Koalíció Oktatási és Tudatosítási Munkacsoportjának a vezetőjével jártunk utána, hogyan alkalmazkodhatnak az exportőr vállalkozások az MI támasztotta új kihívásokhoz, milyen lépéseket kell tenniük, hogy a technológiai fejlődést követve versenyképesek maradhassanak a célpiacaikon és mindezekre hogyan készülhet fel egy vállalatvezető, illetve egy munkavállaló. A műsor házigazdája Német Attila – fókuszban az Export.

 
Vitályos Eszter: A mikrotanúsítványok hatékony választ jelentenek a gyorsan változó világ kihívásaira

A gyorsan változó világ kihívásaira gyors, hatékony válaszokat kell adni, ebben segítenek a mikrotanúsítványok – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten a Gábor Dénes Egyetemen, ahol elindult az első ilyen dokumentumot adó online kurzus.

A cikk további része itt érhető el!

 

A Microsoft az egyik legrégebbi magyar magánegyetemmel szerződött le

A Gábor Dénes Egyetem és a Microsoft Magyarország együttműködési megállapodást kötött az egyetem Tanévnyitó és Diplomaátadó ünnepségén, amelynek célja a felek kölcsönös értékteremtő tevékenységének hosszú távú támogatása, a vállalat minőségi képzési rendszereinek, illetve mesterséges intelligencia megoldásainak felhasználása, valamint a digitális transzformáció megvalósítása a felsőoktatásban.

A cikk további része itt érhető el!

 

Nő mint érték a szervezetben - Interjú dr Zimányi Krisztinával

"Ha valaki úgy érzi, hogy megkülönböztetés éri munkahelyén, semmiképpen ne viselje ennek súlyát egyedül" - interjú Dr. Zimányi Krisztinával

A cikk további része itt érhető el!

 

Ez az egyetem meg sem érzi az Erasmus-botrányt

A budapesti Gábor Dénes Egyetem február elseje óta működik az alkalmazott tudományok egyetemeként, ahol még dróntechnológiát is lehet tanulni. Az intézményt nem érinti a nagy port kavart Erasmus-ügy, mert náluk nem történt modellváltás, így elérhetők az Erasmus-programok.

A cikk további része itt érhető el!

 

Mérnökinformatika, gazdaságinformatika, dróntechnológa - Jól fizető hiányszakmák az egyetemi képzésben

Nem csak a névtáblát festjük át - mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Dietz Ferenc, a nemrég átalakult, és egyetemi rangot kapott Gábor Dénes Egyetem elnöke. Az új egyetemen kifejezetten jól fizető hiányszakmákat lehet tanulni: mérnökinformatikát és gazdaságinformatikát, ahol specializálódni lehet akár a dróntechnológiára is. Nagy hangsúlyt helyeznek a vállalati kapcsolatokra, a gyakorlatban szinte azonnal hasznosítható tudásra.

A cikk további része itt érhető el!

 

PTE Tehetség Esték 9. - Áldás vagy átok - A mesterséges intelligenciáról

A 2021 szeptemberében indult útra a Tehetség Esték programsorozat, amelyet a kiemelkedően tehetséges hallgatói számára indított a Pécsi Tudományegyetem. A kilencedik kerekasztal-beszélgetés a „Áldás vagy átok - A mesterséges intelligenciáról” címet viselte. A beszélgetésen dr. Dietz Ferenc, a Mesterséges Intelligencia Koalíció Oktatási és Tudatosítási Munkacsoportjának vezetője, a Gábor Dénes Főiskola elnöke, dr. Várady Géza, egyetemi docens, a PTE MIK tudományos dékánhelyettese és dr. Hohmann Balázs, egyetemi adjunktus, a PTE ÁJK Informatikai és Kommunikációs Jogi Csoport tagja beszélgettek Kovács Péter, a PTE HSZK Tehetséggondozó Iroda vezetőjének moderálásával.