Tudományos szeminárium

 

A Tudományos szeminárium a GDE-en már kialakított hagyományokat követi, amelyen az egyetemünk kiemelkedő tudományos tevékenységet végző kutatói, oktatói, munkatársai és tehetséges hallgatói mutatják be kutatási eredményeiket. A tudományos szeminárium alkalmával, esetenként meghívott vendég előadók részvételével, tematikus előadások is helyet kapnak.

Minden egyetemi polgárt várunk sok szeretettel a szemináriumon!

 

Időpont: 2023. május 25., 14:30-16:15

Helyszín: Gábor Dénes terem, Gábor Dénes Egyetem

 

 

I. Agrár-digitalizációs fejlesztések aktuális kérdései

Előadó: Dr. habil Kovács Attila József nemzetközi kapcsolatok dékánhelyettes, tanszékvezető, egyetemi docens Széchenyi Egyetem, Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar, Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszék

 

A Széchenyi István Egyetem, Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának, Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszéke (és jogelődei) országos szinten elsőként és azóta is vezető szerepet vállal a precíziós növénytermesztési technológiák tesztelése, műszaki fejlesztésé és a kapcsolódó tudományos kutatások végzése terén. Ez a terület is - mint számos iparággal együtt - paradigmaváltáson megy keresztül. Kutatóhelyünkön több, mint öt éve kezdtük le fejleszteni az agrár IoT rendszereinket: több tucat (talaj, növény, mikroklíma, stb.) mérőállomás kihelyezésével, folyamatos, gyakori adatgyűjtésével. Ide tartoznak a különböző adattovábbító technológiák (LoRaWAN, GSM, NN-IoT, Zigbee, stb.) tesztelése, adatbázisok építése ("Big-Data"), stb. Az adatgyűjtés egyik jelentős iránya a különböző távérzékelési technikák tanulmányozása, fejlesztése is volt. A kitelepített állomások és távérzékelt adatgyűjtések mellet az utóbbi időkben egyre nagyobb szerepet kapnak a részben vagy teljesen autonóm mezőgazdasági adatgyűjtő robotok alkalmazásai. Az előadás során röviden ismertetjük a fent említett tevékenységeket, melyek révén érhetjük el a célként megfogalmazott fenntartható agráriumot.

 

 

II. Szoftveresen támogatott rádiófrekvenciás tesztelés

Előadó: Erős Ákos mérnökinformatikus hallgató, Gábor Dénes Egyetem

 

Mint minden szerviz folyamat során, így az okostelefonok javításánál is elengedhetetlen a készülék megfelelő ellenőrzése, az ügyfélnek történő kiadás előtt. Minőség ellenőrzés céljából érdemes lehet, egy speciális mérő műszer segítségével, rádiófrekvenciás teszteket is végezni a javított készülékeken. Ennek segítségével egy telefon fő antenna rendszere, valamint ezáltal hívás indítás-fogadás és mobilinternetes képességei jól ellenőrizhetők. Az ilyen műszeres tesztek elvégzése több kihívást is jelent. Az egyik ilyen a műszerpark lehetséges amortizációja, illetve a rádiófrekvenciás profilok időszakos karbantartása. Előadásomban egy szoftveres megoldást fogok bemutatni, amely ezekre a kihívásokra igyekszik megoldást nyújtani. A napjainkban már ritkának mondható vastagkliens alkalmazásnak a teljes életútját ismertetem. Kezdve a 2018-as kiváltó tényezőtől, a 2020-ban már rendszeresítésre került verzión keresztül, egészen a 2023-ban is használatban lévő kibővített programig. Bemutatómmal célom arra rámutatni, hogy egy kezdetleges próbálkozásból, hogyan sikerült egy teljeskörűnek mondható szoftveres megoldást készíteni, amely egy rádiófrekvenciás teszt részleg napi munkáját, hatékonyan támogatni tudja.