Gábor Dénes Tehetségpont

 

A Tehetségpont célja és tevékenysége

 

A Gábor Dénes Tehetségpont a tehetségek igen széles körét kutatja és pártolja, különösen az informatikai tudományterületen koncentrál a tehetségek felkarolására. A tudományok, a művészetek és a közélet szinte teljes skáláján mozogva kutatja és gondozza a Tehetségpont a közép- és felsőoktatásban tanuló fiatal tehetségeket, elkötelezett mentorok segítségével. A fiatalok az adott területen tevékenykedő mentorhoz kerülnek, aki testre szabott, konkrét segítséget nyújt (pl. szakmai tanácsadás, közvetítés) tehetségük kibontakozásához. Lehetőségeinknek megfelelően biztosítjuk a tanulástámogatás személyi és tárgyi feltételeit a kiemelkedő képességű hallgatók számára a strukturáltan működő aktív mentorálás keretében.

 

Diákműhelyek tevékenysége

 

Diákműhelyeket működtetünk, melyben a központi szerepet kap a közös alkotás, valamint a projektmunka. A műhelyvezetők a Gábor Dénes Egyetem oktatói, volt diákjai, illetve partnerintézményeink tanárai közül kerülnek ki, akik akár szemeszter közben is várják tagjaikat. A műhelytagok számos rendezvényen és konferencián részt vesznek az egyetem és más intézmények szervezésében is. Bemutatják alkotásaikat, a műhelyek munkáit, oktatásokat tartanak, egyre több pályázaton indulnak, és érnek el sikereket. A tagok műhelybeli munkájuk folytatásaként gyakran készítenek szakdolgozatot. A házi tudományos diákköri (TDK) konferencián több tag mutatja be kutatási eredményeit.

 

 A jelenleg aktív diákműhelyeinkkel kapcsolatos információk elérhetőek itt: Diákműhelyek

 

 

Tudományos Diákköri tevékenység

 

A tudományos diákköröket (TDK) tekinti a GDE a tehetséggondozás másik kiemelkedően fontos területének. A tudományos diákköri munkának nagy szerepe van abban, hogy a tehetséges hallgatóinkat minél magasabb színvonalú tevékenységre ösztönözzük. A hallgatók érdeklődését felkeltjük a tudományos tevékenység iránt, majd bevonjuk a tudományos diákköri kutatómunkába. A főként informatika tudományterülethez kapcsolódó kutatások eredményeiből létrejött TDK dolgozatok szerzői lehetőséget kapnak az intézményi TDK konferencián történő részvételre. A sikeres hallgatóinkat delegáljuk az Országos TDK-ra, illetve különböző, egyéb szakmai konferenciákra.

Az intézményünk a tudományos kutatások területén együttműködik több ipari partnerrel.

 

A TDK-val kapcsolatos információk elérhetőek itt: Tudományos Diákkör

 

Hiszünk benne, hogy a tehetséggondozásra fektetett kiemelt hangsúly a jövőben még fontosabb lesz, így ennek megfelelően alakítjuk Egyetemünk erőfeszítéseit.

 

 

Akkreditált Kiváló Tehetségpont

 

Az egyetem Tehetségpontja jogosult nyilvános dokumentumain a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Akkreditált Kiváló Tehetségpontja cím használatára.

 

 

Európai Tehetségpont

 

2016. áprilisától Tehetségpontunk az Európai Tehetségtámogató Hálózat részévé vált. A 2015-ben alapított Hálózatban ekkor 13 országból 14 Európai Tehetségközpont és 25 országból kb. 250 Európai Tehetségpont volt.