1119 Budapest, Fejér Lipót u. 70. info@gde.hu +36 20 999 8900

GDE Diákműhelyek

2022/2023. tavaszi félév

 

 

Adatbázis-tervezés Diákműhely

Vezető: Kupcsikné Fitus Ilona

 

"Rossz adatbázis-szerkezetre soha nem írunk alkalmazást, még szakdolgozatként sem... de mivel az adatbázis nem tud ideális lenni, csak arra törekedhetnünk, hogy az a megkövetelt funkcionalitásra legyen optimális és rugalmason bővíthető."

Az adatbázis-tervezés hivatás és tanulható, de a piacképes készség csak sokféle környezetben szerezhető tapasztalattal érhető el. A műhely célja valós adatrendszerek helyes adatbázisának a megtervezésén túl az SQL nyelv adatdefiníciós és adatkezelő parancsainak teljes körű használata, amivel az adatbázisbeli adatok inkonzisztenssé válását lehet megakadályozni. A gyakorlati háttér a MS SQL Server, melyben az adatbázis létrehozása a megszorításokkal és triggerekkel, a különféle lekérdezésekkel (nézetekkel és paraméteres függvényekkel), valamint a tipikus műveleteket végző tárolt eljárásokkal együtt történik.

 

Bemutatásra és megvitatásra kerülő témák:

 

Javasolt feladatok adatrendszerek közös építésére több verzióban:

e-Napló, Tesztvizsgák, Mozi, Gyorsétterem, Zenetár, Elektronikai bolt, Szállítmányozás, Csomagoló szolgálat, Utazási iroda, Szállás-foglalás, Turistautak, Tömegközlekedés, Autóműhely, Ruhakatalógus, Jegyárus, Szoftverfejlesztés, Színházi előadások, Étterem/menza, Italbolt, Fitnesz-terem nyilvántartó rendszer (hozott témájú is lehet).

 

A diákműhely hétfőnként a 4. blokkban a Teams felületen:

https://teams.microsoft.com/l/team/19%3a0XByUKZxMLaZnp3HErA4rF2ZHbLZtFkZl47P_kETx8E1%40thread.tacv2/conversations?groupId=9966f0dd-b260-4a3c-b03b-b8fb2b4ea22b&tenantId=91ded4f5-ab89-46b9-8899-2c42ed8d035c

Belsősök az alábbi csapatjelszóval tudnak csatlakozni: q6m04t8

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: kupcsikne.fitus.ilona@gde.hu

 

 

 

Digitális Fotósuli Diákműhely

Vezető: Dr. Berke József

 

A Fotósuli műhely célja egy olyan vegyes alkotói közösség létrehozása, ahol kezdők és hozzáértők kölcsönösen segíthetik egymást a fejlődésben. A fotózás manapság is nagy népszerűségnek örvend, a folyamatos technológiai fejlesztések remek lehetőséget adnak a pillanat megörökítésére. A foglalkozásokon megismerkedhetünk a diákműhely tagjainak munkáival és olyan területekkel, technikákkal, képfeldolgozási lehetőségekkel, amelyek a kezdők, vagy akár egy szakavatott fotós számára is újdonságot jelenthetnek.

Több sikeres tehetség is tagja a szakkörnek, akik hazai és nemzetközi szakmai fórumokon értek el kimagasló eredményeket.

Foglalkozásaink elsősorban online elméleti előadások, de előfordulhatnak gyakorlati órák is. Nálunk nem fontos, hogy profi fényképezőgéped legyen, a lényeg, hogy legyen valamilyen fényképezésre alkalmas eszközöd; például mobiltelefon, hiszen a kompozíció és látásmód sokkal fontosabb, mint az eszköz.

Fontos, hogy az első alkalommal, 5-10 képpel kell készülni, melyeket bemutatva megismerhetjük az új csapattagot, hogy mit szeret fotózni, mi érdekli.

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: berke.jozsef@gde.hu

 

 

 

Microsoft Azure alapjai Diákműhely

Vezető: Peck Tibor

 

A Microsoft Akadémia keretén belül ebben a szemeszterben a Microsoft Azure alapjaival lehet megismerkedni - a Microsoft hivatalos tananyagának magyar nyelvű feldolgozása segítségével. A foglalkozásokat követően a hallgatóknak lehetőségük lesz a hivatalos angol nyelvű vizsga letételére. Ennek feltétele az angol nyelv megfelelő ismerete, a vizsgaközpontban történő jelentkezés és vizsgadíj megfizetése.

Tematika:

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: peck.tibor@gde.hu

 

 

 

MikroTik Diákműhely

Vezető: Szurmay Ádám

 

A MikroTik diákműhely célja, hogy megismertesse az érdeklődőket a MikroTik termékekkel és az azokon futó operációs rendszerrel, a RouterOS-szel.

A műhelyben kétféle tananyag kerül feldolgozásra:

  1. A hivatalos MTCNA tanfolyami anyag. A tartalomjegyzék angol nyelven elérhető (https://i.mt.lv/cdn/training_pdf/mtcna_outline_2019181161836.pdf). Megtanulható mindaz, ami egy MikroTik eszköz alapvető menedzsmentjéhez szükséges. Az alapoknál kezdődik, tehát megismerhető a hardver, majd a menedzsment lehetőségek, a webes felület, a Winbox és az SSH. A konfiguráció során lehetőség van megismerkedni a gyári alapbeállításokkal, azok előnyeivel és hátrányaival. Az alapozás után a konfigurációt egy üres routerről lehet felépíteni az MTCNA vizsga követelményei alapján.

Óraszámok és tematika az MTCNA esetén: 10 alkalom

A félév végére a hallgatók képesek lesznek a Router OS alap hálózati funkcióit készségszerűen használni. A foglalkozásokon való részvétel után hallgatóink hivatalos vizsgát tesznek, és MTCNA minősítést igazoló tanúsítványt kapnak.

  1. A már MTCNA vizsgát tett hallgatók tovább folytathatják ismereteik bővítését a MikroTik világában, ezeken az órákon előre közösen megbeszélt témákat lehet feldolgozni (pl.: IPSec és VPN, Switch képességek, OSPF/BGP dinamikus routing, tűzfal és forgalom szabályozás). Ezekből a témakörökből hivatalos vizsga nem kerül szervezésfre és tanúsítványt sem kerül kiállításra.

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: szumay.adam.karoly@gde.hu

 

 

 

MsAccess Diákműhely

Vezető: Mészáros György

 

Az MsAccess szoftver az Office programcsomag részét képezi évtizedek óta. Felhasználása általában háttérbe szorul a programcsomagban található többi alkalmazáshoz képest, illetve jellemzően csak nagyon minimálisan használják ki képességeit. Az MsAccess műhely célja, hogy a résztvevők megismerjék a szoftverben rejlő lehetőségeket, és önálló projektfeladat megoldásával egy saját alkalmazást készítsenek. A témakörök érintik a felhasználói felület tervezését, a riportok készítését, az adattárolási és -modellezési kérdéseket, illetve az automatizálási lehetőségeket. Bárkinek ajánlott a műhely, akit érdekel, hogy hogyan lehet egy „asztali” relációs-adatbáziskezelőben szakszerűen tárolni az adatokat, a mindennapi munkában frappáns lekérdezéseket, riportokat gyártani, prototípusmodellezéshez vagy éles használathoz windows-os felületet készíteni, végeredményként összegyúrva egy komplex rendszerré. Kiemelendő még a környezet egyik érdekessége, hogy viszonylag összetett feladatokat lehet megoldani programkód írása nélkül is.

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: meszaros.gyorgy@gde.hu

 

 

 

Számítási felhő Diákműhely

Vezető: Peck Tibor

 

A műhely keretében közelebbről lehet megismerkedni a felhővel kapcsolatos alapfogalmakkal, áttekintésre kerülnek az aktuális trendek, a lehetséges további fejlődési irányzatok, a virtualizáció, a mesterséges intelligencia, illetve a társadalmi hatások fogalomköre is.

Tematika:

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: peck.tibor@gde.hu

 

 

 

3D tervezés és nyomtatás Diákműhely

Vezető: Krupa Gábor

 

A foglalkozásokon résztvevők megismerkedhetnek a 3D CAD-modellezés alapjaival, valamint betekintést nyerhetnek a 3D nyomtatási technológiák felhasználhatóságába. Az órákon nem csak tervezésre kerül sor, hanem megvizsgáljuk a modellek gyárthatóságát a különböző 3D nyomtatási rendszerekkel is.

 

Mire számíthatnak a résztvevők?

 

 

A foglalkozások online formában zajlanak, kéthetente csütörtökönként 17:15 és 19:45 között.

A SolidWorks tervezőszoftver hobbi és tanulmányi felhasználásra ingyenesen elérhető.

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: krupa.gabor@gde.hu