GDE Diákműhelyek

2023/2024. tavaszi félév

 

Adatbázis-tervezés Diákműhely

Vezető: Kupcsikné Fitus Ilona

 

"Rossz adatbázis-szerkezetre soha nem írunk alkalmazást, még szakdolgozatként sem... de mivel az adatbázis nem tud ideális lenni, csak arra törekedhetnünk, hogy a megkövetelt funkcionalitásra legyen optimális és rugalmason bővíthető."

A körültekintően végzett adatbázis-tervezés keresett informatikusi képesség. Tanulható, de csak sokféle környezetben megszerezhető tapasztalattal érhető el.

A műhely célja életszerű adatrendszerek helyes adatbázisának a megtervezése az ellentmondásmentes adatokra vonatkozó szabályok megfogalmazásával, illetve azok hiánya esetén a következmények ismertetésével.

Az adatbázisbeli adatok inkonzisztenssé válását az SQL nyelv parancsainak magabiztos használatával lehetséges megakadályozni. A gyakorlati háttér a MS SQL Server, melyben az adatbázis létrehozása a megszorításokkal és triggerekkel, a különféle lekérdezésekkel (nézetekkel és paraméteres függvényekkel), valamint a tipikus műveleteket végző tárolt eljárásokkal együtt történhet. A nem evidens megszorítások felhasználása itt bemutatásra kerül, elkészítése és beépítése a másik műhelyem foglalkozásain történik.

 

Megvitatásra kerülő témák:

 

 

Csoportmunkák az adatrendszerek építésére létszámtól függően több témában és verzióban készülhetnek:

e-Napló, Tesztvizsgák, Mozi, Gyorsétterem, Zenetár, Elektronikai bolt, Szállítmányozás, Ajándékozás, Utazási iroda, Szállás-foglalás, Turistautak, Tömegközlekedés, Autóműhely, Ruhakatalógus, Jegyárus, Szoftverfejlesztés, Színházi előadások, Étterem/menza, Italbolt, Fitnesz-terem,... (hozott témájú is lehet)

A műhelyhez csatlakozást az SQL alapismeretekkel rendelkező érdeklődőknek ajánlom.

 

További információ az alábbi e-mail címen: kupcsik@gde.hu

 

 

A NEVEM a BRANDem Diákműhely

Vezető: Gulyás Zsuzsa

 

A diákműhelyben arra összpontosítunk, hogy a hallgatókat felkészítsük az életben való sikeres boldogulásra. A cél az, hogy fejlesszék a hallgatók az önismeretüket és önértékelésüket, valamint olyan készségeket sajátíthassanak el, amelyek elengedhetetlenek az asszertív kommunikációhoz és a magabiztos fellépéshez mind a személyes, mind az üzleti életben.

Az egyéni márkaépítés fontosságára is kiemelt figyelmet fordítunk a diákműhely foglalkozásai során. A hallgatóknak segítünk meghatározni az egyéni értékeiket és célközönségüket, valamint segítséget kapnak a vizuális identitás kialakításához és az online jelenlét megteremtéséhez.

Fő témaköreink lesznek az önreflexió, az érzelmi intelligencia, a kommunikáció, az interkulturális kommunikáció és etika, valamint az hatékony tanulás eszközei és módszerei.

Bízunk benne, hogy a kurzus rendkívül fontos és gyakorlatias ismereteket nyújt a hallgatóknak az élet minden területén való sikeres boldoguláshoz. A személyes márkaépítésre és az online jelenlét fontosságára helyezett hangsúly különösen releváns a mai digitális világban. A diákműhely által nyújtott készségek és ismeretek nagyban hozzájárulhatnak a hallgatók személyes és szakmai fejlődéséhez.

 

További információ az alábbi e-mail címen: Gulyas.zsuzsanna.iren@gde.hu

 

 

AZURE alapjai Diákműhely

Vezető: Peck Tibor

 

A műhely keretében a Microsoft hivatalos tanfolyamának anyagát vesszük át magyar nyelven. A műhely során megismerkedhetünk az Azure alapjaival, s közben felkészülhetünk a hivatalos Microsoft vizsgára is, mely természetesen nem kötelező része a teljesitésnek.

 

További információ az alábbi e-mail címen: peck.tibor@gde.hu

 

Digitális Fotósuli Diákműhely

Vezető: Dr. Berke József

 

A Fotósuli műhely célja egy olyan vegyes alkotói közösség létrehozása, ahol kezdők és hozzáértők kölcsönösen segíthetik egymást a fejlődésben. A fotózás manapság is nagy népszerűségnek örvend, a folyamatos technológiai fejlesztések remek lehetőséget adnak a pillanat megörökítésére. A foglalkozásokon megismerkedhetünk a diákműhely tagjainak munkáival és olyan területekkel, technikákkal, képfeldolgozási lehetőségekkel, amelyek a kezdők, vagy akár egy szakavatott fotós számára is újdonságot jelenthetnek.

Több sikeres tehetség is tagja a szakkörnek, akik hazai és nemzetközi szakmai fórumokon értek el kimagasló eredményeket.

Foglalkozásaink elsősorban online elméleti előadások, de előfordulhatnak gyakorlati órák is. Nálunk nem fontos, hogy profi fényképezőgéped legyen, a lényeg, hogy legyen valamilyen fényképezésre alkalmas eszközöd; például mobiltelefon, hiszen a kompozíció és látásmód sokkal fontosabb, mint az eszköz.

Fontos, hogy az első alkalommal, 5-10 képpel kell készülni, melyeket bemutatva megismerhetjük az új csapattagot, hogy mit szeret fotózni, mi érdekli.

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: berke.jozsef@gde.hu

 

 

SQL-megszorítások Diákműhely

Vezető: Kupcsikné Fitus Ilona

 

"Rossz adatbázis-szerkezetre soha nem írunk alkalmazást, még szakdolgozatként sem... de mivel az adatbázis nem tud ideális lenni, csak arra törekedhetnünk, hogy a megkövetelt funkcionalitásra legyen optimális és rugalmason bővíthető."

A körültekintően végzett adatbázis-tervezés keresett informatikusi képesség. A megtervezett adattáblák létrehozásához ma már hozzá tartozik a megszorítások és az ügyvitelileg hasznos nézetek megvalósítása is.

A műhely célja az ellentmondásmentes adatokra vonatkozó összes szabály beépítése a választott adatrendszerek adatbázisába, az SQL nyelv adatdefiníciós és adatkezelő parancsainak teljes körű használatával. A gyakorlati háttér a MS SQL Server, melyben az adatbázis létrehozása a megszorításokkal és triggerekkel, a különféle lekérdezésekkel (nézetekkel és paraméteres függvényekkel), valamint a tipikus műveleteket végző tárolt eljárásokkal együtt történik. A nem evidens megszorítások elkészítése és beépítése a műhelyfoglalkozások kiemelt témája.

 

Megvitatásra kerülő témák:

 

 

 

Csoportmunkák a megszorítások beépítésére az előző műhelyemben megtervezett adatrendszerek bármelyikében készülhetnek a létszámtól függően:

e-Napló, Mozi, Ajándékozás, Tesztvizsga, Gyorsétterem, Elektronikai bolt, Utazási iroda, Szállás-foglalás, Tömegközlekedés, Autóműhely, Étterem/menza, Fitnesz-terem,... (hozott témájú is lehet)

A műhelyhez csatlakozást az SQL alapismeretekkel rendelkező érdeklődőknek ajánlom.

 

További információ az alábbi e-mail címen: kupcsik@gde.hu

 

 

Számítási felhő Diákműhely

Vezető: Peck Tibor

 

A műhely keretében közelebbről lehet megismerkedni a felhővel kapcsolatos alapfogalmakkal, áttekintésre kerülnek az aktuális trendek, a lehetséges további fejlődési irányzatok, a virtualizáció, a mesterséges intelligencia, illetve a társadalmi hatások fogalomköre is.

Tematika:

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: peck.tibor@gde.hu

 

3D tervezés és nyomtatás Diákműhely - Alapozó

Vezető: Krupa Gábor

 

A 2023/24. tanév II. szemeszterében is elindul a 3D tervezés és nyomtatás diákműhely. A jelentkezők a foglalkozásokon megismerkedhetnek a SolidWorks paramterikus CAD-modellező szoftver alapjaival, és betekintést nyernek a 3D nyomtatási technológiák működésébe. A műhely gyakorlati alapú, a résztvevők az oktató segítségével készítik el a feladatokat a SolidWorks-ben, lépésről lépésre, majd közösen megvizsgálják, hogy az adott modellek milyen módon gyárthatóak 3D nyomtatás segítségével. A szemeszter során egy alkalommal műhelygyakorlat keretein belül a hallgatók ellátogathatnak a Rapid Factory

irodába, ahol megtekinthetik a szálolvasztásos (FDM) és sztereolitográfia (SLA) alapú 3D nyomtatókat működés közben és betekintést nyerhetnek egy additív gyártástechnológiákkal foglalkozó vállalkozás mindennapi életébe.

Az órák online kerülnek megtartásra. A szemesztert online vizsga zárja, mely során egy egyszerű 3D modellezési feladatot kell időre megoldani. A SolidWorks hallgatók részére ingyenesen hozzáférhető.

Minden érdeklődőt vár a 3D tervezés és nyomtatás diákműhely!

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: krupa.gabor@gde.hu

 

3D tervezés és nyomtatás Diákműhely - Haladó

Vezető: Krupa Gábor

 

A 2023/24. tanév II, szemeszterében elindul a 3D tervezés és nyomtatás haladó diákműhely. A jelentkezők a foglalkozásokon az első szemeszterben tanultakra építve tovább gyarapítják ismereteiket, elmélyülnek a SolidWorks program használatában, megismerkednek az összeszerelési feladatokkal (Assembly), megtanulnak műhelyrajzokat készíteni, és mozgatható modellek animációit létrehozni. Minden tervezési művelet elemzésre kerül 3D nyomtathatóság szempontjából.

A részvétel feltétele a "3D tervezés és nyomtatás diákműhely I." foglalkozáson történt részvétel és annak sikeres lezárása (aláírás megléte).

Az órák online kerülnek megtartásra. A szemesztert online vizsga zárja, mely során egy 3D modellezési feladatot kell időre megoldani. A SolidWorks hallgatók részére ingyenesen hozzáférhető.

Minden haladó érdeklődőt vár a 3D tervezés és nyomtatás diákműhely!

 

További információ és jelentkezés az alábbi e-mail címen: krupa.gabor@gde.hu