Mérnökinformatikus szak (BSc)

 

A képzés célja mérnökinformatikusok képzése, akik képesek műszaki informatikai és információs infrastrukturális rendszerek és szolgáltatások adat- és programrendszereinek tervezési, fejlesztési feladatainak ellátására, valamint azok telepítési és üzemeltetési feladatainak megoldására. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

 

 

Képzés megnevezése Munkarend Képzési idő Finanszírozási forma
Mérnökinformatikus alapképzés (BSc) nappali 7 félév állami ösztöndíjas

Mérnökinformatikus alapképzés (BSc)

nappali 7 félév önköltséges

Mérnökinformatikus alapképzés (BSc)

távoktatás 7 félév önköltséges

 

A felvételihez szükséges érettségi követelmények a 2024 szeptemberében induló képzésre

NEM KÖTELEZŐ EGY TÁRGYBÓL SEM AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI, de 50 többletpont jár, ha van emelt szintű érettségid.

 


Milyen tudás birtokába jutsz a képzés során?

 • Alapkészségként eligazodsz a programozási nyelvek között (Java, Python, C#, Ruby stb.)
 • Tisztában leszel a biztonságos kódolással, automatizált tesztkörnyezetet kiépítésével
 • Járatos leszel az adatelemzésben, az adatbázisok (SQL, NoSQL) sokoldalú ismeretében
 • Megismered a cloud platformokat (Amazon, Google Cloud, Azure), használni fogod az adatmigrációt
 • Tisztában leszel a hálózati technológiákkal, kriptográfiával.
 • Képes leszel mobil eszközökre való alkalmazások fejlesztésére
 • Elosztott webes alkalmazásokat fogsz fejleszteni és gyakorlatban fogod használni a frontend (HTML, CSS, JavaScript) és backend (Java, PHP, .NET, Python, Ruby) nyelveket
 • Képes leszel információs rendszerek modellezésére és fejlesztésére, objektumorientált technológiák alkalmazására, a beágyazott rendszerek fejlesztésére.
 • Rendelkezel a megfelelő alapokkal a mesterséges intelligencia és adatvédelem, adatbiztonság legújabb eredményeinek megismerésére, alkalmazására
 • Az említett „technikai” készségeken kívül a kommunikációs, problémamegoldó, szervező, csapatépítő és projektmenedzsment képességeidet is folyamatosan fejlődni fognak

 

 

Választható specializációk

 • Multimédia és digitális képfeldolgozás specializáció: A specializációt választó hallgató mélyebb ismeretekre tesz szert, térinformatika és digitális képfeldolgozás illetve a multimédia területeiről. Komplex módon használhatják tudásukat a dróntechnika széleskörű alkalmazásában.
 • Szoftverfejlesztés specializáció: Átfogó ismereteket biztosít olyan témakörökben, mint az objektumorientált szoftverfejlesztés, internetes alkalmazás-fejlesztés, kliens-szerver rendszerek programozása. Az elméleti képzést számítógéptermi gyakorlatok egészítik ki, így a szoftveripar iránt érdeklődő hallgatók a munkaerőpiacon azonnal hasznosítható szakmai tudást kapnak.

 

 

Főbb tárgyak, ismeretkörök

 • Matematika és természettudományi alapismeretek (matematika, fizika, a számítástudomány alapjai, probléma megoldás és algoritmusok alkotása stb.)
 • Gazdasági és humán ismeretek (közgazdaságtan, jogi ismeretek, vállalatgazdaságtan-, projekt menedzsment)
 • Szakmai törzsanyag
  Rendszertechnika modul (digitális technika, számítógép-architektúrák, operációs rendszerek, számítógép-hálózatok stb.)
  Programozás modul (programozási alapismeretek és technológiák, objektum orientált és vizuális programozás, webprogramozás)
  Informatikai rendszerek modul (informatikai rendszerek fejlesztése és üzemeltetése, adatbázisok, informatikai biztonság, mesterséges intelligencia)
 • Differenciált szakmai ismeretek:
  Multimédia és digitális képfeldolgozás specializáció (multimédia, hang és videó technika, digitális képfeldolgozás, távérzékelés, térinformatikai rendszere, stb.)
  Szoftverfejlesztés specializáció (internetes alkalmazásfejlesztés, üzleti intelligencia, alkalmazásfejlesztés technológia, stb.)
 • Szabadon választható tárgyak (webanimáció, virtuális valóság modellezése, minőség és megbízhatóság, stb.)

 

 

A diplomában szereplő szakképzettség

Mérnökinformatikus, Computer Science Engineer (záradékban a választott specializáció megnevezésével)

 

 

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

Végzett hallgatóink életpályáját figyelembe véve az alapképzésben megszerzett mérnökinformatikus képesítéssel a legnagyobb számban a következő feladatkörökben helyezkedtek el az intézményünkben diplomát szerzők: informatikus, informatikai rendszerszervező, rendszermérnök, programozó, szoftverfejlesztő, SAP munkatárs, rendszergazda stb.

 

 

A képzés költsége

Állami ösztöndíjas finanszírozás esetén a képzés költségét a Magyar Állam viseli. Önköltséges képzés díja nappali munkarendben 360.000 Ft/félév, távoktatásos munkarendben 325.000 Ft/félév.