Komplex információbiztonsági kutatási program a Gábor Dénes Egyetemen

Komplex információbiztonsági kutatási program a Gábor Dénes Egyetemen

 

Drón, mesterséges intelligencia és adatbiztonság - ezek a Gábor Dénes Egyetem (GDE) új kutatásának kulcsszavai. A kutatási program (TKP-NVA-05) témája a lakosság és a KKV-k információbiztonsági immunitásának vizsgálata és a védelem növelése. A legkorszerűbb drónok és programok beszerzésével, a hallgatók bevonásával elkezdődtek a felmérések. A GDE célja az informatikai rendszerek vizsgálata, kutatása és ennek oktatásba való beépítése, hogy a hallgatók a szükséges elméleti tudás mellett a gyakorlati tapasztalatokkal felvértezve jól fizető állást találjanak, és sikeres karriert építsenek.

 

A felelős gondolkodás a Gábor Dénes Egyetem fontos értékei közé tartozik, és jelenleg is egyetemünk fókuszában áll. Az infokommunikációs technológiák rohamos fejlődése nem csupán a digitális jólét megteremtésével jár együtt, hanem a polgári lakosság kényelmének növekedésével is. Az információtechnológia azonban egyúttal óriási kockázatot is jelent, amennyiben nem tudatosan használjuk, így kiemelt figyelmet kell fordítani a felhasználók digitális tudásának és védettségének erősítésére.

A kutatási programban egyszerre több kutatócsoport párhuzamos munkája zajlik, amelyek elsősorban az adatvédelemre és az információbiztonsági tudatosságra fókuszálva keresik a választ a legfontosabb kérdésekre: mit, mitől és hogyan kell védeni a mai fejlett technolólogiát használó társadalomban. A projekt a kockázatok szakszerű felmérését, elemzését, valamint azok csökkentését célozza mesterséges intelligencia, dróntechnológia és képfeldolgozási elemek felhasználásával. A lakosság körében végzett kutatás eredményei meghatározhatják az információbiztonsági intézkedések alapjait, amelyeket felhasználhatunk a lakosság tájékoztató programjaiban vagy akár a felsőoktatásban.

 

Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kutatócsoportok által elért eredmények bemutatásra kerüljenek a felsőoktatás szereplői, valamint a kutatói és ipari szegmens szereplői számára. Az eredmények minél szélesebb körben történő ismertetése céljából 2023. november 17-én szakmai konferenciát szervezünk Dróntechnológia adatfeldolgozási és adatbiztonsági kihívásai címmel. A konferencia alkalmával bemutatásra kerülnek a pályázathoz kapcsolódóan eddig elért eredmények, valamint megismerkedhetünk a drónökoszisztéma hazai és nemzetközi szakembereinek kutatásai eredményeivel, lehetőséget biztosítva ezzel a jövőbeni együttműködések kialakítására.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Tématerületi Kiválósági Program 2021 - Nemzetvédelmi, nemzetbiztonság alprogram keretében, 702 074 400 Ft támogatásból valósul meg 2021. december 01. – 2025. november 30. között.