Gazdaságinformatikus szak (BSc)

 

A képzés célja gazdaságinformatikusok képzése, akik képesek az információs társadalom feltétel- és értékrendszerében a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására; az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai feladatok menedzselésére; az információtechnológia korszerű lehetőségeit kihasználva a szervezetek tudásbázisának és üzleti intelligenciájának növelésére, az infokommunikációs folyamatok és technológiák együttműködésen alapuló modellezésére, folyamatok szabályozására és tervezésére, a problémák feltárására, a problématér definiálására, alkalmazások fejlesztésére, működtetésére és a működés elvárt minőségnek megfelelő felügyeletére. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

 

 

Képzés megnevezése Munkarend Képzési idő Finanszírozási forma

Gazdaságinformatikus alapképzés (BSc)

nappali 7 félév állami ösztöndíjas

Gazdaságinformatikus alapképzés (BSc)

nappali 7 félév önköltséges

Gazdaságinformatikus alapképzés (BSc)

távoktatás 7 félév önköltséges

 

A felvételihez szükséges érettségi követelmények a 2024 szeptemberében induló képzésre

NEM KÖTELEZŐ EGY TÁRGYBÓL SEM AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI, de 50 többletpont jár, ha van emelt szintű érettségid.

 • gazdasági ismeretek vagy természettudomány vagy matematika vagy kémia vagy informatika vagy fizika vagy digitális kultúra vagy választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak(1) vagy választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak(2) vagy választható ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak(3)

   

  (1) választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak: szoftver technológia alapismeretei; közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan); közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan); informatikai alapismeretek; hardver technológia alapismeretei; gépészeti alapismeretek; elektronikai alapismeretek

  (2) választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: távközlés ismeretek; közgazdaság ismeretek; informatika ismeretek

  (3) választható ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak: mechatronikai ismeretek; automatikai és elektronikai ismeretek

 

Milyen tudás birtokába jutsz a képzés során?

 • Elmélyült tudással, holisztikus szemlélettel rendelkezel majd az üzletvezetés, szervezetfelépítés, és digitális (vállalat irányítás, e-marketing, e-kereskedelem, big data stb.), beleértve a legújabb trendek (mesterséges intelligencia, blokklánc, chatbot, adatelemzés, drón, fintech, AR/VR stb.) már elérhető hasznosítási területen is. 
 • Felismered a komplex vállalati működést támogató digitális lehetőségekre vonatkozó igényeket, elemzed a rendelkezésre álló lehetőségek előnyeit és hátrányait, majd működteted a kiválasztott rendszert. 
 • A projektekhez megfelelő módszertanokat, innovatív gazdasági, informatikai és információtechnológia eszközöket alkalmazva növeled majd a szervezetek tudásbázisát és üzleti intelligenciáját.
 • Ismeretekkel rendelkezel a gazdasági elemzések területén beleértve matematikai modellező és adatelemző feladatokat, a pénzügyi és banki alkalmazások, közigazgatási hálózatok, az ügyviteli, a vállalatirányítási a döntéstámogató rendszerek, informatikai modellek, a folyamatmenedzsment, illetve az intelligens szolgáltatások terén. 

 

Választható specializáció

 • Üzleti intelligencia specializáció: A specializáció során teljes áttekintést adunk a vállalkozások működését támogató üzleti intelligencia rendszerekről, azok kialakításáról, fejlesztési lehetőségeikről. Kiemelt figyelmet fordítunk a képzés során a gyakorlati tudásra, ezt vállalati partneri hátterünk biztosítja.
 • Fintech specializáció: A specializáció elvégzése után elsősorban a pénzügyi szektorban tudsz majd jól elhelyezkedni, hiszen a képzés során részletes betekintést adunk az online bankolás, a blokklánc technológia és az Insurtech lehetőségeibe. A vállalati partnerek aktuális projektjei kiváló képet nyújtanak a legaktuálisabb trendekről, kérdésekről.

 

 

Főbb tárgyak, ismeretkörök

 • Természettudományi ismeretek (matematika, statisztika, matematikai modellezés stb.)
 • Gazdasági és humán ismeretek (közgazdaságtan, EU ismeretek, projektmenedzsment, vezetés és szervezés stb.)
 • Gazdaságinformatikai szakmai ismeretek
  Szoftvertechnológiai modul (programozási alapok, vizuális programozás, a webprogramozás alapjai, objektumorientált programfejlesztés stb.)
  Rendszertechnika modul (informatikai alapok, operációs rendszerek, számítógép architektúrák, számítógép hálózatok stb.)
  Információ rendszerek modul (informatikai rendszerek fejlesztése, döntéstámogató rendszerek, gazdasági és iparvállalati informatika stb.)
 • Differenciált szakmai ismeretek:

 Üzleti intelligencia specializáció (döntési modellek, integrált vállalatirányítási rendszerek, stratégiai és üzleti tervezés, digitális marketing, Big Data és   adatvizualizáció stb.)

 Fintech specializáció: Pénzügyi folyamatok és informatikai rendszerek, Fintech menedzsment, Insurtech, Blokklánc technológiák stb.)

 • Szabadon választható tárgyak (kontrolling, mesterséges intelligencia, banki informatika, minőségmenedzsment, vállalati pénzügyek stb.)

 

 

A diplomában szereplő szakképzettség

Gazdaságinformatikus, Business Informatics Engineer (záradékban a választott specializáció megnevezésével)

 

 

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

A felmérések szerint a munkaadók mindenekelőtt az informatikai és gazdasági folyamatokat menedzselni tudó és idegen nyelvi kompetenciákkal rendelkező, gyakorlatias szemléletű, fiatal diplomás alkalmazását részesítik előnyben. Tovább növeli a foglalkoztatók érdeklődését a végzettek üzleti, értékteremtő folyamatoknak az információtechnológia korszerű lehetőségeivel való integrált alkalmazási képessége. Jellemző munkakörök: rendszerelemző (informatikai), szoftverfejlesztő, alkalmazásfejlesztő, elemző, adatbázis- és hálózati elemző, üzemeltető.

 

 

A képzés költsége

Állami ösztöndíjas finanszírozás esetén a képzés költségét a Magyar Állam viseli. Önköltséges képzés díja nappali munkarendben 360.000 Ft/félév, távoktatásos munkarendben 325.000 Ft/félév.