Gazdaságinformatikus szak (BSc)

 

 

A képzés célja gazdaságinformatikusok képzése, akik képesek az információs társadalom feltétel- és értékrendszerében a valós üzleti folyamatok, a folyamatokban rejlő problémák megértésére és megoldására; az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai feladatok menedzselésére; az információtechnológia korszerű lehetőségeit kihasználva a szervezetek tudásbázisának és üzleti intelligenciájának növelésére, az infokommunikációs folyamatok és technológiák együttműködésen alapuló modellezésére, folyamatok szabályozására és tervezésére, a problémák feltárására, a problématér definiálására, alkalmazások fejlesztésére, működtetésére és a működés elvárt minőségnek megfelelő felügyeletére. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

 

Képzés megnevezése Munkarend Képzési idő Finanszírozási forma

Gazdaságinformatikus alapképzés (BSc)

nappali 7 félév államilag ösztöndíjas

Gazdaságinformatikus alapképzés (BSc)

nappali 7 félév önköltséges

Gazdaságinformatikus alapképzés (BSc)

távoktatás 7 félév önköltséges

 

 

Milyen tudás birtokába jutsz a képzés során?

 • Elmélyült tudással, holisztikus szemlélettel rendelkezel majd az üzletvezetés, szervezetfelépítés, és digitális (vállalat irányítás, e-marketing, e-kereskedelem, big data stb.), beleértve a legújabb trendek (mesterséges intelligencia, blokklánc, chatbot, adatelemzés, drón, fintech, AR/VR stb.) már elérhető hasznosítási területen is. 
 • Felismered a komplex vállalati működést támogató digitális lehetőségekre vonatkozó igényeket, elemzed a rendelkezésre álló lehetőségek előnyeit és hátrányait, majd működteted a kiválasztott rendszert. 
 • A projektekhez megfelelő módszertanokat, innovatív gazdasági, informatikai és információtechnológia eszközöket alkalmazva növeled majd a szervezetek tudásbázisát és üzleti intelligenciáját.
 • Ismeretekkel rendelkezel a gazdasági elemzések területén beleértve matematikai modellező és adatelemző feladatokat, a pénzügyi és banki alkalmazások, közigazgatási hálózatok, az ügyviteli, a vállalatirányítási a döntéstámogató rendszerek, informatikai modellek, a folyamatmenedzsment, illetve az intelligens szolgáltatások terén. 

 

 

A felvételihez szükséges érettségi követelmények a 2023 szeptemberében induló képzésre

NEM KÖTELEZŐ EGY TÁRGYBÓL SEM AZ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI, de 50 többletpont jár, ha van emelt szintű érettségid a következőkben felsorolt tárgyak egyikéből minimum 45%-os eredménnyel.

 • matematika és
 • fizika vagy gazdasági ismeretek vagy informatika vagy történelem vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy: informatika ismeretek; közgazdasági ismeretek vagy egy szakmai előkészítő vizsgatárgy: közgazdasági alapismeretek; informatikai alapismeretek

 

 

Választható specializáció

 • Üzleti intelligencia specializáció: A specializáció során teljes áttekintést adunk a vállalkozások működését támogató üzleti intelligencia rendszerekről, azok kialakításáról, fejlesztési lehetőségeikről. Kiemelt figyelmet fordítunk a képzés során a gyakorlati tudásra, ezt vállalati partneri hátterünk biztosítja.
 • Fintech specializáció: A specializáció elvégzése után elsősorban a pénzügyi szektorban tudsz majd jól elhelyezkedni, hiszen a képzés során részletes betekintést adunk az online bankolás, a blokklánc technológia és az Insurtech lehetőségeibe. A vállalati partnerek aktuális projektjei kiváló képet nyújtanak a legaktuálisabb trendekről, kérdésekről.

 

 

Főbb tárgyak, ismeretkörök

 • Természettudományi ismeretek (matematika, statisztika, matematikai modellezés stb.)
 • Gazdasági és humán ismeretek (közgazdaságtan, EU ismeretek, projektmenedzsment, vezetés és szervezés stb.)
 • Gazdaságinformatikai szakmai ismeretek
  Szoftvertechnológiai modul (programozási alapok, vizuális programozás, a webprogramozás alapjai, objektumorientált programfejlesztés stb.)
  Rendszertechnika modul (informatikai alapok, operációs rendszerek, számítógép architektúrák, számítógép hálózatok stb.)
  Információ rendszerek modul (informatikai rendszerek fejlesztése, döntéstámogató rendszerek, gazdasági és iparvállalati informatika stb.)
 • Differenciált szakmai ismeretek:

 Üzleti intelligencia specializáció (döntési modellek, integrált vállalatirányítási rendszerek, stratégiai és üzleti tervezés, digitális marketing, Big Data és   adatvizualizáció stb.)

 Fintech specializáció: Pénzügyi folyamatok és informatikai rendszerek, Fintech menedzsment, Insurtech, Blokklánc technológiák stb.)

 • Szabadon választható tárgyak (kontrolling, mesterséges intelligencia, banki informatika, minőségmenedzsment, vállalati pénzügyek stb.)

 

 

A diplomában szereplő szakképzettség

Gazdaságinformatikus, Business Informatics Engineer (záradékban a választott specializáció megnevezésével)

 

 

Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

A felmérések szerint a munkaadók mindenekelőtt az informatikai és gazdasági folyamatokat menedzselni tudó és idegen nyelvi kompetenciákkal rendelkező, gyakorlatias szemléletű, fiatal diplomás alkalmazását részesítik előnyben. Tovább növeli a foglalkoztatók érdeklődését a végzettek üzleti, értékteremtő folyamatoknak az információtechnológia korszerű lehetőségeivel való integrált alkalmazási képessége. Jellemző munkakörök: rendszerelemző (informatikai), szoftverfejlesztő, alkalmazásfejlesztő, elemző, adatbázis- és hálózati elemző, üzemeltető.

 

 

A képzés költsége

Állami ösztöndíjas finanszírozás esetén a képzés költségét a Magyar Állam viseli. Önköltséges képzés díja nappali munkarendben 325.000 Ft/félév, távoktatásos munkarendben 295.000 Ft/félév.